BoligøkonomiFeatured

Snyd ikke dig selv, spar tusindvis af kroner på dit boliglån

posted by June Thomsen June 14, 2017
Spar tusindvis af kroner på dit boliglån

Skal du købe bolig og optage realkreditlån? Eller omlægge et eksisterende lån? Så er det op på tæerne – der er nemlig mange tusinde kroner at spare for de hurtige.

Mellem 17.000 og 20.000 kr. pr lånt million … Så mange penge kan du som kommende boligejer spare ved at optage dit boliglån nu – i stedet for at vente til efter 1. september. Det samme gælder for alle, der gerne vil omlægge deres nuværende lån – uanset om det er et variabelt forrentet lån (flexlån) eller et lån med en høj, fast rente – til et fastforrentet lån, mens renterne stadig er rekordlave.

Gammelt er godt

Det bliver en smule teknisk, men årsagen er, at Realkredit Danmark og de øvrige realkreditinstitutter skal åbne nye obligationsserier den 1. september. Fastforrentede lån er åbne for udstedelse af nye lån i en periode på 3 år ad gangen, og vi nærmer os slutningen af en sådan periode nu. For 30-årige obligationer betyder det, at de, der løber frem til 2047, lukker, mens den nye serie løber til 2050.

– Det er markant billigere at låne i de gamle obligationer. Årsagen er, at der går tre år ekstra, før den investor, der køber obligationen, får sine penge hjem, og det tager han/hun sig betalt for via en lavere kurs på den nye obligation, siger Sonia Khan, seniorøkonom i Realkredit Danmark.

Forskellen på den gamle og nye obligation forventes at være 1,5-1,75 kurspoint. For en låntager betyder det, at restgælden vil være mellem 17.000 og 20.000 kr. højere pr lånt million – eller det, der svarer til 60-70 kr. hver måned efter skat i 30 år for et lån med afdrag.

Der er altså tale om samme lånetype, samme løbetid, samme realkreditinstitut – eneste forskel er tidspunktet, du får lånet udbetalt – og så besparelsen!

Optag lånet før tid

Skal du først bruge et lån i månederne efter 1. september, er der også mulighed for at optage lånet før deadline.

– Vi anbefaler, at man optager lån i den gamle serie frem for den nye. Hvis man ved, man skal bruge et lån i månederne efter skæringsdatoen, kan man overveje at optage lånet før og begynde at betale af på det, lyder tippet fra Sonia Khan.

En anden vigtig pointe for dig som (kommende) boligejer er, at du ikke kan være sikker på, at det lån, du ønsker, er tilgængeligt efter 1. september.

– På nuværende tidspunkt åbner vi ikke et 30-årigt 2 %-lån med afdragsfrihed, men et afdragsfrit lån med 2,5 % i rente. Har man planer om at få et fastforrentet afdragsfrit lån i nær fremtid, kan det altså være sidste chance for at få det med kun 2 % i rente inden 1. september, siger Sonia Khan.

Skal du købe eller omlægge?

Er du boligejer >> Har du endnu ikke tjekket dine eksisterende lån i SundayOwn, kan du gøre det og se, hvad en eventuel omlægning vil betyde for dig. Har du f.eks. et variabelt forrentet lån og ønsker et fastforrentet lån, kan app’en lynhurtigt give en indikation på forskellen i din månedlige ydelse. Et fastforrentet lån er på papiret det dyreste lån, men har den højeste sikkerhed og en række andre fordele, som er værd at tjekke op på. Læs mere her eller her.

Søger du bolig? >> Er du på boligjagt i disse dage? Så prøv SundayGo. App’en kan hjælpe dig med at finde frem til boliger til salg, som du rent faktisk har råd til.

Vigtige datoer:

22. august – Skal dine underskrevne lånedokumenter være landet hos Realkredit Danmark, hvis du vil have dit lån udbetalt i den nuværende obligationsserie.

4. september – Sidste mulige udbetalingsdato for lån i den nuværende årgang. Lån, der skal udbetales denne dag, vil blive handlet 31. august, som er sidste dag for den gamle obligation.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Sunday Update

Gør som 5500 andre læsere og tilmeld dig Sunday Update, så får du vores nyheder først.


Skjul besked

De her er også spændende

Leave a Comment