BoligøkonomiFeatured

Forstå friværdi på fem minutter

posted by Sussi Holm June 12, 2017
Hvad er friværdien

Mange boliger over hele landet stiger i værdi, hvilket får flere og flere aviser (og banker) til at skrive om friværdi. Men hvad er friværdi, og hvordan beregner du en eventuel friværdi?

Hvad er en friværdi så?

Friværdi er helt kort den andel af din boligværdi, der ikke længere er gæld i. Altså, de pengene du ville stå med i hånden, hvis du solgte din bolig – og vi et øjeblik ser bort fra udgifterne ved et boligsalg. Det er penge, du har opsparet i din bolig. Den opsparing kan enten skyldes din afbetaling af lånet eller en stigning i din boligs værdig. Eller begge dele. Du udregner din friværdi ved at finde ud af, hvad din bolig er værd – her kan du jo bruge vores app SundayOwn, som giver dig et estimat – og derefter fratrække restgælden fra det estimat. 

Lad os lave et forenklet eksempel på, hvordan du finder din friværdi, hvis du ikke vil sælge boligen:

  • For fem år siden købte du en lejlighed til 1.000.000 kroner. Du købte lejligheden til markedspris, optog et lån på hele beløbet og begyndte afbetalingen med det samme.
  • Du har afdraget 400.000 kroner på lånet, og skylder altså kun 600.000 kroner i boligen, også kaldet din restgæld.
  • Din lejlighed ligger i Århus midtby og er derfor steget med 200.000 kroner i markedsværdi, og den er derfor vurderet til 1.200.000 kroner.
  • De 1.200.000 kroner er altså boligens værdi, og den fratrækker du restgælden på 600.000 kroner.
  • Din friværdi er altså 600.000 kroner.

Det vigtigste i regnestykket her er, at du kender din boligværdi og din restgæld. Boliger stiger og falder i værdi over årene, fordi du renovere, fordi du ikke gør, fordi der kommer en ny metrolinje, fordi skolen lukker. Brug SundayOwn til at finde din estimeret udbudspris, så er du allerede halvvejs.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Sunday Update

Gør som 5500 andre læsere og tilmeld dig Sunday Update, så får du vores nyheder først.


Skjul besked

De her er også spændende

Leave a Comment