BoligøkonomiFeatured

Hvis renten stiger, kan det (måske) blive din fordel

posted by June Thomsen April 7, 2017

Det tyder på, at renten på fastforrentede lån vil stige lidt i år. Men uanset om renten stiger eller falder, kan du med nogle enkle tricks få det optimale ud af dit fastforrentede lån. Læs økonomens ekspert-tips til dig.

De fleste ved, at vælger du et fastforrentet lån, kan du sove trygt om natten uden at bekymre dig om rentestigninger. Men en fast rente er ikke den eneste fordel ved at vælge det på papiret dyreste lån. Seniorøkonom i Realkredit Danmark, Sonia Khan, fører os på pædagogisk vis igennem realkreditjunglen.

BETAL MINDRE OG SLIP BILLIGERE

Det her trick, er noget, de fleste forstår; omlægger du et fastforrentet lån til et tilsvarende med en billigere rente, får du en billigere ydelse. Omlægger du eksempelvis et 3,5% fastforrentet lån på en mio. kr. til et tilsvarende 2% lån, vil du kunne spare 200 kr. hver måned efter skat per lånt million. Alligevel er der mange, der ikke gør det. Er du i tvivl om, hvilket lån du har og til hvilken rente, så tjek SundayOwner. Med få klik kan du se, om det kan betale sig for dig at omlægge. I SundayOwner er der taget højde for gebyrerne, så hvis du får en anbefaling om at omlægge, er det eneste, du skal gøre, at tage kontakt til din bank efterfølgende.

BETAL MERE OG SLIP BILLIGERE

Nu bliver det teknisk, så hold fast! Meget tyder på, at vi kommer til at opleve svage rentestigninger i den nærmeste tid. Det går godt for verdens økonomier over en bred kam, og det betyder (sandsynligvis) lidt højere renter på fastforrentede realkreditlån. Det kan på sigt – når renterne stiger yderligere – vise sig at være en fordel for dig.

Lad os lave et eksempel: Du er en af de boligejere, der har hapset et af de eftertragtede 2% fastforrentede lån. I løbet af den næste årrække stiger renten til 3,5%. Du opkonverterer, dvs. du erstatter dit 2% lån med et tilsvarende på 3,5%.

Ved sådan en manøvre vil din månedlige ydelse typisk stige lidt, men samtidig skærer du en stor portion af din restgæld væk, fordi du indløser det gamle lån til en fordelagtig lav kurs.

I nedenstående eksempel barberer du hele 87.000 kr. af din restgæld af, din månedlige ydelse bliver 35 kr. højere efter skat. Selv om du afdrager 590 kr. mindre hver måned, vil der gå 12,5 år, før manøvren ikke kan betale sig for dig. Har du eksempelvis kun 10 år tilbage på dit realkreditlån, er det her et vinder-tip.


Obs! Det er et vist element af spekulation i det her trick, og det er vigtigt at få rådgivning, inden du kaster dig ud i denne form for gældspleje; enten skal renterne falde igen indenfor break-even-horisonten, så du kan omlægge til en lavere rente og dermed opnå en lavere ydelse igen, eller også skal du forvente at indfri lånet inden break-even, f.eks. i forbindelse med salg af boligen.

DYREST KAN BLIVE BILLIGST

Klogskab er godt, men bagklogskab er endnu bedre. Også når det gælder fastforrentede realkreditlån. Det kan godt være, at et fastforrentet lån er det dyreste den dag, du optager lånet. Men du kan faktisk ende med at sidde med det billigste lån og hænderne i vejret, hvis flexlåns-renten og renten på fastforrentede lån stiger til vejrs de kommende år (det er ikke mange år siden, at udlånsrenten var 7% på fastforrentede lån). Det kræver dog, at du beholder dit oprindelige lån, ellers stiger din rente naturligvis også. Så vil du stadig have dit gode fastforrentede lån med samme faste, lave rente. Det kan ende med at være det billigste.

Ingen kan med sikkerhed forudsige renten, så vælg lån efter din risikovilje. Med SundayOwner kan du lynhurtigt regne på, hvad det vil betyde for din økonomi, hvis du vælger et lån med en fast eller variabel rente – eller se om det kan betale sig at omlægge dit eksisterende lån.

De her er også spændende

Leave a Comment