BoligguideFeatured

Mæglerens 10 bedste råd til dig, der skal købe bolig

posted by June Thomsen March 30, 2017

Mavefornemmelsen er det vigtigste, når man står foran et boligkøb. Men der er masser af andre ting, du bør tænke på, når du begynder din boligjagt. Ejendomsmægler Bettina Hessel Winther fra home i Skælskør giver dig her sit bud på den boligsøgendes do’s and don’ts.

1. ØKONOMI

Det første punkt på dagsordenen er at tale med banken, inden du kigger på bolig, så du har en ide om, hvad du kan købe for. Få et boligkøbsbevis, så er du klar til at handle med det samme.

2. LÆG PENGE I SPAREGRISEN

Hvis du ikke allerede er i gang med at spare op, så kom i gang. De fleste banker kræver 5% af købesummen i udbetaling til en bolig og ofte også omkostningerne til advokat, skøde m.m. Har du ikke hele beløbet, så tal med banken om din økonomi, dine fremtidige jobmuligheder, om du har familie, der kan stille penge til rådighed og hjælpe mod senere afbetaling eller arveforskud. Vend hver en sten. Det kan af og til åbne nogle muligheder for at købe.

3. SØG HØJT OG LAVT

Søg boliger lidt over og lidt under det lånebeløb, banken har godkendt. Der kan eksempelvis være stor forskel på f.eks. en boligs varmeudgifter. Her er der tale om nettokroner, så en varmeregning på eksempelvis 10.000 kroner mod en på 25.000 kr. kan hurtigt betyde et købsbeløb på flere hundrede tusind kroner ekstra. Tag salgsopstillingen med ned i banken og se på, om et køb er realistisk. Eller leg med app’en OpenHouse. Her kan du indtaste dit budget og få vist alle de boliger, du har råd til.

4. EN BOLIG SKAL LIGGE GODT I MAVEN

Boligkøb er både mavefornemmelse og praktik. Mavefornemmelsen er noget af det vigtigste for dig som køber, for du skal bo i boligen i forhåbentlig mange år. Hvis du har den rigtige mavefornemmelse, kan du overlade alt det praktiske og kedelige til andre; sæt banken til at kigge på økonomien, lad håndværkere kigge på det håndværksmæssige, og lad en byggesagkyndig gennemgå tilstandsrapporten, men mærk selv efter med maven! Hvis du føler dig godt tilrette i boligen – og i øvrigt tager beslutningen på et kvalificeret grundlag, så er det det rigtige.

5. HVAD ER DIN TIDSHORISONT?

Køber du din bolig for livet, eller køber du for at bo i den de næste 3-5 år? Har du en kort tidshorisont, er det en god ide at se på, hvor nemt det er at sælge boligen igen. De penge, du investerer, f.eks. 200.000 kroner til et nyt køkken, betyder ikke nødvendigvis, at boligen stiger tilsvarende mere i værdi. Derfor er det vigtigt at afklare; laver jeg nyt køkken for mig selv, eller som en måde at tjene penge på boligen om nogle år?

Har du planer om at bo i boligen til pensionen, kan du med fordel lave nogle større investeringer. Overvej om du skal vente med at renovere større ting som køkken/bad, til du er flyttet ind og har lært huset bedre at kende. Hvis man renoverer uden at kende huset, ender man ikke altid med den bedste løsning. Der kan være ting, man tror vil genere, men som ingen effekt har på glæden ved boligen – og omvendt.

6. HVAD ER DU TIL?

Hvad er need to have, og hvad er nice to have? Er et parcelhus med god planløsning og have drømmen? Eller foretrækker du en lejlighed tæt på byens centrum? Skal dit kommende hjem have et bestemt antal (bade-)værelser? Plads til en sammenbragt familie eller ligge tæt på skole og indkøb? Eller nærmere skov og strand? Måske fungere som studiebolig for dig og en ven. Lav en behovsafklaring med din mægler, så han/hun kan finde det rette til dig/jer. Er du ude at se på flere boliger, kan du sammenligne dem i app’en OpenHouse.

7. SE HVAD MÆGLEREN HAR I SKUFFEN

Omkring 10 pct. af alle bolighandler kommer aldrig til salg på nettet, såkaldte skuffesalg. Nogle sælgere er ikke klar til at sælge, med mindre der kommer det rigtige bud eller de rigtige købere. Ved at lave skuffesalg, slipper de for at markedsføre boligen og holde åbent hus etc. Andre sælgere ønsker et diskret salg. Så tag fat i mægleren og hør, hvad han/hun har i skuffen.

8. TAG PLADS I KARTOTEKET

Hvis din mægler ikke lige har det, du søger, på hylderne, kan du skrive dig op i kundekartoteket. På den måde kan alle kædens mæglere se, hvad du søger. Du kan også vælge selv at skrive dig op på nettet, men så får du ikke alle de bløde værdier med i din profil, som en personlig snak med en mægler kan sikre.

9. TAG EKSTRA ØJNE MED

Når du har fundet den bolig, der føles som en drømmende forelskelse, så tag ud at se den en ekstra gang – og tag en person, der ikke er følelsesmæssigt engageret i boligen med. Det kan være din far, en håndværker eller en byggesagkyndig, som du kan bruge som sparringspartner. Vedkommende skal groft sagt agere som din fornuft. Vedkommende kan vurdere, om boligen er praktisk og et fornuftigt køb for dig. Det er dog vigtigt, at personen ikke fokuserer på eksempelvis farven på væggen eller sofaens placering; ting der er irrelevante for husets stand.

10. BESLUT JER HURTIGT

Mange købere kan være lang tid om at beslutte sig – forståeligt nok. Men man skal være påpasselig med at vente for længe med at slå til. Ejendomsmægleren er sælgers repræsentant og skal sælge huset hurtigst/bedst muligt. Derfor er der en risiko for, at man som køber bliver overhalet indenom – den slags kan ske på få timer. Har du fundet den rigtige bolig, skal du arbejde for sagen. Tal derfor altid med banken, inden du kigger på bolig, så du kan slå til, mens drømmeboligen er ledig. Du kan i øvrigt få en købsgodkendelse fra Danske Bank på Sunday.dk med det samme. Det er gratis, og du forpligter dig ikke til noget.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Sunday Update

Gør som 5500 andre læsere og tilmeld dig Sunday Update, så får du vores nyheder først.


Skjul besked

De her er også spændende

Leave a Comment