Featured

#Hjemformig: Fra storby og stress til mindful living på Ærø

posted by June Thomsen March 13, 2017

Et gammelt ordsprog lyder: ‘Home is where the heart is’. For iværksætter Maria Fynsk Norup er det mere end sandt, for hun har pakket kufferterne ud i Rom, London, Amager og Frederiksberg, men det var først, da familien købte hus på Ærø, at hun fandt helt hjem. Følg hendes #hjemformig takeover på @sundaydk på Instagram.

Mine udenlandske hjem

Jeg er oprindeligt fra Aalborg (født i København), men flyttede under mine studier til både Rom og senere London. Selv om jeg boede to år i London, nåede det aldrig at føles som hjem, selv om jeg blendede godt ind og følte mig integreret. Året inden havde jeg boet i Rom, hvor jeg følte mig enormt godt tilpas, og jeg var nær ikke kommet hjem, hvis ikke det var, fordi min mor kom ud for en alvorlig bilulykke, og jeg blev nødt til at flytte tilbage til Aalborg.

Vores første hjem

Aalborg var for småt, det samme var Aarhus, så da jeg flyttede fra London, valgte jeg at bo i København. Her mødte jeg Klaus (min mand), og kort tid efter blev jeg gravid med vores første barn. Vi boede i en lille lejlighed på femte sal på Amager. Man kan meget, når man skal, men som så mange andre børnefamilier i København, begyndte vi at søge efter lidt mere børnevenlige steder at bo. Valget faldt på en 86 m2 stor andelslejlighed på Frederiksberg.

Hjemmet uden plads

Vi boede på Frederiksberg i syv år og var superglade for det. Men med to børn og to voksne blev det efterhånden for småt, der var ingen have og ingen altan. Når ungerne kom hjem fra skole, forfaldt de tit til at sidde med skærmen, fordi de var så trætte. De fik rigtig meget skærmtid, og det samme gjorde vi, fordi det var så besværligt at komme ud. Bare det at tage en tur i skoven kunne hurtigt tage en time i transporttid alene. Især jeg hungrede efter at kunne gå ud i en have, sætte mig med en kop te og ikke interagere med en masse mennesker. Det er lidt svært, når man bor i en andelsforening på Frederiksberg, hvor alle altid er nede i gården. Især børnene.

Jagten på det nye hjem

Efter vi havde konstateret, at en bolig i København var udenfor rækkevidde, begyndte vi at lede længere ude. Men i omegnskommunerne var der for kedeligt for os, og vi havde ikke noget netværk. Der havde vi ikke lyst til at bo. Til gengæld havde vi været på Ærø nogle somre og havde en fornemmelse af, at der var et godt, kreativt netværk på øen, hvilket især er vigtigt for mig, der er fotograf og webdesigner.

Prøvehjemmet

Så vi flyttede. Til Ærø. Mange sagde, vi var modige. For os var det en naturlig beslutning. Vi lejede et hus for at teste, om det var det rigtige for os. Hvis det viste sig at være forfærdeligt, kunne vi altid komme tilbage til København. Jeg har været ramt af stress et par gange, og det har været vigtigt at gribe muligheden for at leve et andet liv. Hvis du drømmer om at flytte ud af byen, men alligevel bliver boende, spiller du lidt hasard med dit liv.

Det nye hjem

Vi besluttede os for at købe et hus, inden der var gået et år. Det var næsten sommer, da vi kiggede på huset her. Det er 400 m2 og med 2,5 hektar land til. Der var en fantastisk have med roser, frugttræer og frugtbuske – og vandet lige dernede. Der hører en strand til grunden, og den er oven i købet utrolig børnevenlig. Så vi slog til og købte. Vi havde nogle sommerdage sidste år, hvor vi stod op og startede dagen med at gå ned og bade. Der var ikke et øje, og solen stod bare hen over vandet. Priceless!

Føles som hjem

Ærø blev hurtigt #hjemformig. Jeg kan godt lide mentaliteten herovre. Folk er åbne og meget imødekommende overfor folk, der kommer udefra. Man interesserer sig for hinanden – og der er en stor andel af tilflyttere. Og så har øen en rigtig lækker natur på alle tider af året. Og så er der jo vandet … hvis man godt kan lide vand, så er der nem adgang til det. Vi har egen strand lige bagved huset.

Slow living? Not so much

Som øboer, kommer man så automatisk til at leve det der slow living liv? Det gør vi faktisk ikke, fordi vi har involveret os i mange ting herovre, og vi har huset og haven. Det er mere mindful living. Vi er opmærksomme på, hvilke tilbud vi involverer os i, og hvilke vi ikke gør. Der er en stor frihed i fravalget. Du har ikke den her milliard tilbud, som du har i København, hvor det kan være svært bare at vælge, hvilken legeplads man skal på. Om man skal i teatret eller på museum. Herovre – når der er et arrangement – så deltager vi. Jeg synes ikke, vi har mindre kultur, vi bruger bare de tilbud, som er der, mere.

Savn

Selvfølgelig var det hårdt for min mor, da vi flyttede. Hun var flyttet fra Aalborg til København for at bo tættere på os, og vi boede i samme opgang. Men vi har ikke på noget tidspunkt, hverken før eller siden, fortrudt. Det føles bare rigtigt. Som hjem. Vi går ikke rundt og savner noget … andet end vietnameseren ovre på den anden side af gaden 🙂 Nu har vi i stedet kummefryser, delefår og er blevet bedre til at lave mad hver dag. Vi har fået sat kryds ved rigtig mange ting på ønskesedlen. Det føles som hjem og gjorde det rigtig hurtigt.

Maria Fynsk Norup er vores #hjemformig takeover på Instagram de næste to uger. Se hendes smukke billeder fra Ærø på @sundaydk.

Leder du også efter et sted at kalde hjem, så prøv OpenHouse app’en. Med den kan du se alle boliger til salg og sammenligne fordele og ulemper. Ved at lave et hurtigt budget kan du finde frem til de boliger, der passer til din økonomi eller ligger i dit foretrukne område. Pst! Der er mange boliger til salg på Ærø 🙂

Foto: Catharina Nedertoft Jessen

De her er også spændende

Leave a Comment