BoligguideFeatured

Den byggesagkyndiges 13 tips til dig, der skal købe bolig

posted by June Thomsen March 7, 2017

Vi har talt med byggesagkyndig.nu om, hvordan du undgår ubehagelige overraskelser og ekstraregninger, når du skal købe bolig.

1. TAG EN HJÆLPER MED

Det vigtigste er at få en uvildig ekspert med ud at se på boligen, f.eks. en byggesagkyndig eller et familiemedlem, der virkelig ved noget om byggeri. Besøg af en byggesagkyndig koster ca. 4.000 kr., og de penge kan hurtigt være tjent ind, det øjeblik den byggesagkyndige træder ind over dørtærsklen. Vedkommende hjælper med at gennemgå huset for fejl og mangler – også dem, der ikke står i tilstandsrapporten – og beregner, hvad det vil koste at udbedre dem. Den byggesagkyndige kan lave en prioriteret liste over ting, der skal/bør laves.

2. GÅ TILSTANDSRAPPORTEN GODT EFTER

Man kan desværre ikke altid stole 100% på en tilstandsrapport. Er den alt for pæn, kan der være noget galt. Er der mange anmærkninger, har tilsynsmanden formentlig gjort sit arbejde. Vær opmærksom på, at det kan være dyrt at udbedre nogle af anmærkningerne – også de ‘mindre’. En K1-anmærkning om løst tapet i stuen, der derefter skal tapetseres og males helt om, vil eksempelvis koste mere at udbedre end en K3 i form af en manglende tagsten. Det koster ikke det vilde at reparere.

3. TILSTANDSRAPPORT DEL 2

Tilstandsrapporten er ikke en komplet liste over de problemer, der er i huset, men en rapport der beskriver husets relative tilstand ift. dets alder og type. Almindeligt slid og ælde bliver ikke omtalt i rapporten. En fugtig kælder i et hus fra 1930 vil således ikke få en anmærkning, fordi det er typisk for den slags huse. Derfor er det godt at få din egen byggetekniske rådgiver til at se på huset og vurdere husets sundhedstilstand.

4. KIG PÅ GRUNDPLANEN

Hvad er dit/jeres behov nu og på den lange bane? Hvis huset f.eks. mangler et badeværelse eller et børneværelse, får du brug for at bygge ud eller renovere/bygge i kælderen senere. Hav det med i dine beregninger og overvejelser.

5. HVOR GØR-DET-SELV ER I?

Renovering og udbedring af et hus kan være en fornøjelse at kaste sig over, hvis man ligger i den fornuftige ende af gør-det-selv-skalaen. Har du/I i stedet ti tommelfingre og nul håndværkersnilde, så regn på, om du/I har luft i budgettet til at få fikset (uforudsete) udgifter.

6. ER HUSET RENOVERET?

Så vær ekstra opmærksom. Er huset ikke renoveret korrekt, kan der komme ubehagelige overraskelser. ‘Et hus med fejlrenoveringer er en af de ting, vi anbefaler at holde sig fra at købe. For de har det med at gå igen i hele huset, især hvis huset har været beboet af flere generationer af gør-det-selv-folk. Så hellere købe et dødsbo, hvor ingen har rørt noget i årevis. Det er åbent og ærligt,’ siger Kristian Svendsen fra byggesagkyndig.nu.

7. SE PÅ HUSET FLERE GANGE

Du lægger mærke til ting, du ikke lagde mærke til første gang. Måske skal forelskelsen lige ‘sætte sig’. Og kom gerne i god tid, når du skal se huset anden gang. Så er der ikke luftet ud, og du får et indtryk af huset, som det vil være til dagligt. Er der f.eks. en lugt af fugt, vil den også være der, når du/I køber huset. Brug evt. app’en OpenHouse by Sunday. Med den kan du sammenligne boligers sundshedstilstand, udseende, beliggenhed og grundplan (og booke fremvisninger direkte hos alle landets mæglere).

8. GÅ TAGET EFTER

Hvor gammelt er taget? Og i hvilken stand? Tagets levetid afhænger af materialer og byggeår. Tegltagene fra 1930-1940’erne er af god kvalitet og kan holde ca. 80 år, mens tage fra 1950’erne ikke er af samme standard. For begge typer gælder, at er taget ikke allerede skiftet, skal det gøres snart, og det er en betragtelig udgift. Det samme gælder huse fra 1960-1970’erne med bølgeeternit og asbest i tagene. De tage holder 50-60 år, og det er også ved at være tid at skifte dem ud. Måske bør du starte et tagfirma nu?! Men selv for nye/nyere tage er det en god ide at gå dem igennem for at se, om de er lavet ordentligt.

9. PAS PÅ FUGTIGE KÆLDRE

Kælderen er mange boligejeres smertensbarn – og med rette. Der er ofte problemer med fugt og i nogle tilfælde vandindtrængning gennem vægge og gulve, især i ældre kældre. I forbindelse med et salg bliver kælderen ofte sat i stand, og derfor kan det være svært for uerfarne købere at vurdere kælderens tilstand. Få hjælp af en uvildig fagmand/byggeteknisk ekspert og overvej i øvrigt, hvad du skal bruge kælderen til. Kældre er som udgangspunkt ikke egnede til beboelse, fordi der ud over fugt ofte er radon og skimmel – og manglende dagslys og ikke tilgængelige flugtveje m.m. Det koster i omegnen af 500.000 kr. at udbedre fugtproblematiker i en kælder på 80-100 m2.  

10. TJEK SKIMMELBULERNE

Krybekældre er ofte kolde og klamme og kilde til kolde gulve, træk- og luftgener –  med andre ord det nærmeste man kommer en skimmelbule. Især hvis ventilationsåbningerne har været blokeret. Tjek åbningerne grundigt … er der skimmelsvamp, er det usundt for helbredet og dyrt at udbedre.

11. SÆT DIG IND I ØKONOMIEN

Det gælder helt generelt, men især når det kommer til ejerlejligheder, er det en virkelig god ide at sætte sig ind i ejerforeningens økonomi og vedligeholdelsesplan. Er der ikke nogen plan, skal du overveje, om den her lejlighed er et godt køb. For i sådan en forening vil regningen for vedligehold komme pludseligt og som en ubehagelig overraskelse.

12. PAS PÅ ‘SMINKEDE’ LEJLIGHEDER

Der er ingen tilstandsrapport eller ejerskifteforsikring på ejerlejligheder, her hæfter sælger i ti år. ‘Desværre er lejligheder gør-det-selv-mandens slaraffenland, fordi der ikke er nogen kontrol, og alt kan stå superflot, når du kommer ind i lejligheden, men være lavet helt forkert. Når du så skal sælge igen, er det dig, der hæfter på trods af, at du ikke har udført renoveringerne. Har du boet i lejligheden i mere end ti år, hæfter du ti år efter salget,’ siger Kristian Svendsen.

13. FÅ ADVOKATFORBEHOLD

Har du fundet drømmehuset, så skriv under med advokatforbehold. Det giver dig mulighed for at hoppe fra handlen, f.eks. hvis en gennemgang af huset viser et andet billede end tilstandsrapporten, eller hvis din advokat finder forhold, der gør, at du ikke længere kan/vil købe boligen.

De her er også spændende

Leave a Comment