BoligøkonomiFeatured

Vis mig dit boliglån – De tidligere insolvente

posted by June Thomsen February 23, 2017

Hvert år står tusindvis af boligejere overfor beslutningen; Hvilket boliglån skal jeg vælge? Lønniveau, anden gæld, eventuel formue og familieforhold – og ikke mindst temperament – er nogle af de ting, der spiller ind, når man sætter sin underskrift på lånepapirerne. Her kan du læse, hvorfor familien Appel Weng valgte et flexlån, da de efter en årrække i en lille lejlighed, pludselig fik mulighed for at købe drømmehuset og få mere plads.

Navn: Kåre Appel Weng og familie bestående af hustru Berit og børnene Ellen og Robert
Stilling: Salgs- og marketingchef
Alder: 38 år
Boligtype: Hus fra 1940 med fuld kælder, 108 beboelses-m2
Bopæl: København
Lånesum: 3.900.000 kr.
Type af boliglån: F5
Afdragsfrihed: 10 år
Banklån: 700.000 kr.
Antal år i boligen: 1

Hvilken bolig boede du/I før? Ejerlejlighed på 60 m2. Vi investerede i vores første bolig på det helt forkerte tidspunkt; kort før finanskrisen hvor boligpriserne var på deres højeste. Efter finanskrisen faldt værdien for vores bolig drastisk, og vi blev teknisk insolvente – dvs. vores gæld oversteg pludselig boligens værdi. Det har taget os nogle år med store afdrag på gælden at komme ud af den situation og få råd til en større bolig. Det har selvfølgelig også hjulpet, at boligpriserne i København er steget igen.
 
Hvem søgte I råd hos, da I skulle vælge lån til jeres nye hus? Vores bank, Danske Bank, samt yderligere tre banker plus en uafhængig rådgiver.

Hvad i jeres situation gjorde, at det her var den oplagte ide? Vi har lånt lige til grænsen af, hvad økonomien kan bære og har derfor brug for på kort sigt at afvikle det dyre banklån for at få mere luft i økonomien på længere sigt. Samtidig har vi brug for at sidde i det på en måde, så der ikke er usikkerhed på den korte bane, om vi kan blive boende, selv hvis renten måtte stige lidt. Om fem år er gælden på det dyre banklån så lav, at der er luft til at håndtere en rentestigning på F5-lånet. Bidragssatsen på dette lån var i øvrigt mindre end på F1-lånene.

Havde I nogen betænkeligheder ved at vælge det? Nej.

Hvilken lånetype er du/I? Vi er generelt meget risikovillige og dermed F1-typerne, men vi havde behov for at minimere risikoen på renteudviklingen.

Hvornår bliver I stressede over jeres økonomi? Når uforudsete udgifter over 5.000-10.000 rammer os med kort varsel.

Hvad gør du for at få kontrol? Vi har lavet et detaljeret budget og opdelt udgifter i kategorier, der styres på forskellige konti.

Se også, hvad Realkredit Danmarks seniorøkonom valgte, da hun og familien skulle bygge hus. Eller kig ejendomsmægleren eller iværksætteren over skulderen og få inspiration i deres valg af lån.

Går du med tanker om at omlægge lån? Med app’en SundayOwn kan du på få sekunder få et overblik over dine lånemuligheder – og lynhurtigt se, om der er penge at spare på dit boliglån lige nu. Er der ikke det, kan du få besked, når der opstår en fordelagtig mulighed for omlægning.

De her er også spændende

Leave a Comment