BoligøkonomiEksperterneFeatured

Vis mig dit boliglån – Økonomen

posted by June Thomsen January 5, 2017
Spar tusindvis af kroner på dit boliglån

Hvert år står tusindvis af boligejere overfor beslutningen; Hvilket boliglån skal jeg vælge? Lønniveau, anden gæld, eventuel formue og familieforhold – og ikke mindst temperament – er nogle af de ting, der spiller ind, når man sætter sin underskrift på lånepapirerne. Her kan du læse, hvad seniorøkonomen i Realkredit Danmark valgte til sit boliglån og hvorfor.

Navn: Sonia Khan
Stilling: Seniorøkonom i Realkredit Danmark
Alder: 31 år
Boligtype: 205 kvadratmeter nybygget funkisvilla fra 2015, som vi selv har tegnet og fået bygget. Minimalistisk hus og indretning i rette funkisånd med plads til alle, og en dejlig stor have, hvor børnene kan udfolde sig.
Bopæl: Brøndby Strand, syd for København
Lånesum: 🙂
Type af boliglån: Fastforrentet 2 % lån
Afdragsfrihed: Nej
Banklån: Nej
Antal år i boligen: 1,5 år

Hvilken bolig boede du/I før?
Også en relativt ny villa fra 2001 på 160 kvm. i Brøndby Strand.

Hvorfor valgte du lige netop det realkreditlån?
Eftersom vi har planer om at bo i vores hus i mange mange år endnu, var et fastforrentet lån med kun 2 % i rente en enestående mulighed, vi ikke kunne sige nej til. Den faste rente giver tryghed, så længe vi har lånet, og der er god sandsynlighed for, at renterne vil være steget, når vi engang skal indfri lånet igen, og så kan vi skære en pæn luns af vores restgæld. Det er win-win for os.

Hvad i jeres situation gjorde, at det her var den oplagte ide?
Den lange tidshorisont, den rekordlave faste rente samt muligheden for restgældsreduktion i fremtiden gjorde lånet perfekt til os.

Overvejede I andre lånetyper?
FlexLån® T var også inde på radaren som en mulighed, men vi sporede os hurtigt ind på, at det skulle være det fastforrentede lån.

Hvad er fordelene for dig/jer ved at vælge det lån?
Ingen bekymring om renteændringer, så længe vi beholder lånet – samt fordelen ved restgældsreduktion, når renterne stiger.

Hvilken lånetype er du?
Jeg er nok midt i mellem, da jeg ikke ville vælge fast rente, hvis renten var f.eks. 5 % og muligheden for restgældreduktion i fremtiden minimal. Så ville jeg have valgt FlexLån® T, hvor man selv vælger en fast ydelse, som er højere end på et alm. FlexLån®, og hvor renteændringer slår igennem på løbetiden frem for ydelsen. Det handler vel om at prøve at udnyttedet aktuelle rentemiljø, så man får mest muligt ud af det. Men om det lykkes, ved jeg først om mange år.

Hvornår bliver du som økonom stresset over din økonomi?
Generelt er jeg heldigvis ikke stresset over min økonomi, men hvis der dukker uventede, store regninger op, kan man da godt ærgre sig over, at de penge ikke skal bruges på noget sjovt i stedet. 🙂

Hvad gør du for at få kontrol over din økonomi?
Et årligt budget, der opdateres flere gange om året, samt en fornuftig opsparing. Og så faste månedlige indbetalinger til budget- og opsparingskontoen, så der altid er dækning til de faste udgifter – og vi ved præcis, hvad vi har at lege med.

Mange mennesker stresser over deres økonomi, hvorfor tror du?
Vores økonomi er grundlaget for vores hverdag, så det er fuldt forståeligt, at man lader sig stresse, hvis man ikke kan få de økonomiske ender til at mødes. Et budget, så man får et overblik over de faste udgifter, kan være vejen frem til at skabe ro om noget af usikkerheden.

Hvad er dit bedste råd til folk, der skal optage boliglån?
Vælg ikke kun ud fra, hvordan renten er her og nu, for renten på lånet kan ændre sig meget i løbet af den tid, man skal beholde sit lån. Du skal vælge et lån, der gør, at du kan sove godt om natten. Dvs. er økonomien lidt stram, så vælg hellere et lån med lang rentebinding, så du ikke stresser over, at økonomien vil kunne hænge sammen, hvis renten på dit lån pludselig stiger meget. Og så husk din tidshorisont – skal du snart flytte, så vælg en rentebinding, der matcher din tidshorisont i boligen. Regner du med at bo længe i dit bolig, kan et fastforrentet lån eller F5-lån være det rette.

Går du med tanker om at omlægge lån? Med app’en SundayOwn kan du på få sekunder få et overblik over dine lånemuligheder – og lynhurtigt se, om der er penge at spare på dit boliglån lige nu. Er der ikke det, kan du få besked, når der opstår en fordelagtig mulighed for omlægning.

Du kan også læse, hvilket boliglån iværksætter Lennart Christensen fra købersmægler.dk valgte, så han kunne få råd til at udleve iværksætterdrømmen og samtidig få flere kvadratmerer til familien. Eller læse om ejendomsmægler Jesper Lützen Christensens begrundelse for at vælge et kombilån.

De her er også spændende

Leave a Comment