FeaturedSundays univers

‘Når jeg slukker lysene, bliver der helt mørkt i byen’

posted by June Thomsen November 30, 2016

Nogle kan ikke få nok traditioner, andre afskaffer dem. Mød sønderjyske Knud Hansen, der troligt pynter sit husmandssted op hvert år. Og mød Francesco Falk, der i år har valgt at aflive sin egen storstilede tradition med at pynte huset op med 120.000 lyskilder – med risiko for at skuffe byens børn

December er traditionernes tid i de små hjem, og hvert år popper juleudsmykning op på grantræer og buske som små, lysende paddehatte, der vækker begejstring for de forbipasserende. Og begejstring er der masser af foran huset på Lyngslet 13 i den sønderjyske landsby Bodum.

Det stråtækte husmandssted fra 1831 har facade ud mod Bodum Bygade. Her sænker bilister farten, og børnefamilier tager på udflugt for at beundre Knud og Birthe Hansens orgie af julelys. Enkelte drister sig endda til at skrive takkebreve til ægteparret, fordi de hvert år pynter op og skaber glæde.

– Folk kommer langvejs fra. Der er mange biler med sommerhusgæster fra bl.a. Tyskland, der stopper for at snakke, siger Knud med slet skjult stolthed.

– Men jeg kan ikke stå derude og sludre hele dagen.

– Det ville du ellers gerne, supplerer Birthe hurtigt og med et smil.

‘Det tog om sig’

Sådan har det været i årevis. Knuds lyskæder er blevet en fast tradition i Bodum. Det startede egentlig i 1990’erne med et enkelt pyntet juletræ på gårdspladsen, som ‘tog om sig’, som Knud formulerer det over en kop kaffe i den lavloftede stue på Rødebækgård, Knuds barndomshjem. Knuds julebelysning er med tiden blevet så omfattende, at han har været nødt til at få hjælp ‘nede fra byen’ til at rigge op på tagryggen.

– Når jeg slukker julelysene, bliver der helt mørkt i Bodum, erklærer Knud.

Indehaveren af danmarksrekorden: Jeg er vokset fra det

Helt mørkt er der (næsten) også på Sonnesvej 6 i Fredericia. Her har Francesco Falk kappet sin årelange tradition med at udsmykke etplansvillaen, for som han siger:

– Jeg er vokset lidt fra det.

Hvert år har han ellers rundet tre måneders forberedelser af med at tænde for flere hundrede tusinde lyskilder den 25. november, og år efter år er antallet af besøgende steget i takt med, at udsmykningen på Francescos tag blev større og vildere. 12 km ledning er blevet fordelt på huset og godkendt af to elektrikere for at minimere risikoen for brand.

– I 2007 vandt vi danmarksrekorden med 120.000 lyskilder. Vi havde også en 12 m høj oppustelig julemand, Europas største, fortæller 30-årige Francesco.

Organiserede besøg

Ca. 25.000 besøgende lagde sidste år vejen forbi Sonnesvej, der for flere år siden indførte parkeringsforbud på den lille villavej. Kommunen har også givet tilladelse til at slukke lysmasterne, så folk virkelig kunne nyde synet af Francescos juleudsmykning.

Men i år er der som sagt nogle andre, der må tage over. Selv om det gibber lidt i Francesco at se alle andre pynte op til jul, så har han altså aflivet en fast tradition i Fredericia. I hvert fald i år.

– Hvis jeg skal pynte op igen, så skal det være for at gå efter europarekorden med 400.000 lyskilder.
400.000 lyskilder, der brænder i en måned? Av min elregning, tænker de fleste nok. Francesco bruger da også gennemsnitligt 5000 kroner på strøm til LED-pærerne på en måned.

– Det er blevet billigere. Dengang vi brugte glødepærer, kostede det 17.000 kroner. Til gengæld er materialerne blevet fire gange så dyre, siger Francesco Falk, der for år siden fik sponsorer på sin udsmykning.

Bare folk kan lide det

I Bodum lider Knud af momentant hukommelsestab, når talen falder på, hvad det har kostet ham at lyse himlen over Bodum op. Han har ingen anelse om, hvor meget han har betalt for lyskæder og andet udstyr. Det interesserer ham ikke. Til gengæld bruger han kun 9 kroner per dag på el i december.

– Det koster 40 kroner at ryge en pakke cigaretter hver dag. Og vi hverken ryger eller drikker, så det tager jeg helt roligt. Det vigtigste for mig er, at folk – og især børnene – kan lide det. Det gør mig glad og stolt, siger den 84-årige tidligere landmand.

Og noget kunne tyde på det. Bilerne stopper op på hovedvejen ud for Knud og Birthe Hansens hus. Beundrer synet et øjeblik og kører så væk. Den tradition bliver der ikke rokket ved, så længe Knud bliver boende i sit barndomshjem.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Sunday Update

Gør som 5500 andre læsere og tilmeld dig Sunday Update, så får du vores nyheder først.


Skjul besked

De her er også spændende

Leave a Comment