Boligguide

Hvad betyder pantebrev og er det smart?

posted by Sussi Holm November 3, 2016

Et pantebrev er helt simpelt forklaret et lån givet mod sikkerhed i noget af værdi, eksempelvis en ejerbolig. ”Men hov”, tænker læseren af blogindlægget om realkreditlån, ”det lyder jo som det samme”. Forklaringen er dog lige til; et pantebrev kan sagtens være et realkreditpantebrev. Altså, et pantebrev udstedt mod sikkerhed i din bolig. Det kan også være et ejerpantebrev, hvis det er et banklån.

Pantebreve findes i mange former, men er alle

lån der giver lånegiver pant, altså sikkerhed for lånet, i noget af værdi.

Kan jeg overtage et pantebrev?

Ja, nogle typer pantebreve kan du som køber godt overtage. Vil du gerne have en ny bil, men ikke har råd til at købe den kontant og derfor låner pengene af din mor, kan hun forlange et pantebrev i bilen. Betaler du ikke af, kan hun tage bilen, sælge den og få sine penge igen. Men du betaler jo af på lånet, og en dag spørger din søster, om hun må købe bilen af dig. Hun har heller ikke pengene og overtager derfor pantebrevet fra dig og betaler nu af på lånet til jeres mor. Det kan selvfølgelig kun lade sig gøre, hvis jeres mor, lånegiveren, synes, det er en god ide.

Men er det smart?

Det kan være ret smart at overtage et pantebrev, især hvis det er i forbindelse med, at du har købt en bolig. Pantebreve er altid tinglyste i tingbogen og er bundet til boligen, og altså ikke til den, der oprettede pantebrevet. Hvis du eksempelvis flytter ind i en ejerforening, og den kræver tinglyst sikkerhed i boligen for, at du betaler fællesudgifter, skal du betale tinglysningsafgift for at oprettet et pantebrev til foreningen. Medmindre du selvfølgelig kan overtage sælgers pantebrev.

Drejer det sig om større lån, eksempelvis at forrige ejer fik etableret en altan med lån fra ejerforeningen, skal du både betale stempelafgift og tinglysningsafgift, hvis du selv opretter pantebrev. Her kan det igen være smart at undersøge med sælger om du kan overtage pantebrevet.

De her er også spændende

Leave a Comment