BoligguideFeatured

Hvad er et realkreditinstitut?

posted by Sussi Holm October 5, 2016
Sådan virker et realkreditinstitut

Hvis du vil købe et hus og ikke har millioner på bankbogen, har du sikkert stiftet bekendtskab med realkredit og realkreditinstitut. Dem der gerne vil finansiere størstedelen af dit lån – og det til en lavere rente end banken. Hallelujah. Men hvad er et realkreditinstitut egentligt?

Brand for 219 år siden, giver dig billigere lån i dag

Det danske realkreditsystem er så indgroet en måde at tænke boliglån på i dag, at det kan være nemt at overse dets nødvendighed. Sådan er det jo bare. Men prøv at forestille dig, at du har vundet i lotto og nu vil din fætter gerne låne til et nyt hus. Du får selvfølgelig renter, men du har ingen garanti for, at han betaler dig tilbage. Forestil dig så, at det er din fætters fætter. Eller din fætters fætters nabo. Renterne måske gode, men du ser måske også din penge forsvinde meget langt væk. Og det føles ikke rart.

Den følelse stod rigtige mange velhavende mennesker med i København i 1797. Store dele af byen var brændt ned og der manglede penge til at genopbygge den. Lånegiverne oprettede derfor Husejernes Kreditkasse, hvor låntagerne hæftede solidarisk for hinanden. Det gav långiverne en sikkerhed for at låne deres penge ud.

I kølvandet på senere års reformer udviklede realkredittanken sig, flere institutter opstod, hvoraf de fleste på låntagernes initiativ. Senere fik også bankerne lov til at udbygge deres forretning med realkreditinstitutter.

Et realkreditinstitut er en bank

Men så ikke helt alligevel, men det kan være nemmere at tænke på dem som sådan. En bank der kun tilbyder sine kunder lån til boliger mod pant i ejendommen ved at udstede obligationer på lånet. Realkreditinsituttet formidler altså dit boliglån mellem dig og potentielle långivere. Realkreditinstitutterne er typisk, men ikke nødvendigvis, ejet af en bank. Eksempelvis ejer Danske Bank Realkredit Danmark, Nykredit ejer Totalkredit og Nordea ejer Nordea Realkredit. Ikke så stor opfindsomhed der.

Derfor giver realkreditten dig et billigere lån

Vi hæfter jo ikke solidarisk med naboen længere, så hvordan lever det danske realkreditsystem i bedste velgående?

Realkreditinstitutterne får først og fremmest pant i din ejendom. Derfor kan du maksimalt låne 80 procent hos dem, så de kan smide dig ud og hente deres penge hjem ved et gensalg af din bolig, hvis du ikke betaler terminen. Det begrænser risikoen ved at investere i realkreditlån – og det er netop den anden side af mønten: Realkreditinstituttet laver din gæld om til obligationer og sælger dem på samme måde, som staten handler obligationer eller firmaer handler aktier. Så har en fond eller et pensionsselskab penge, de skal investere for deres kunder, er dansk realkredit et lækkert og sikkert sted at investere.

De her er også spændende

Leave a Comment