BoligguideFeatured

Vil du købe en fredet ejendom?

posted by Sussi Holm August 17, 2016
Se fredet ejendom i lokalplanerne

Formanden for Danske Boligadvokater efterlyser tydeligere markering af fredede og bevaringsværdige ejendomme, og er du kommende køber, er det måske interessant for dig. Der kan nemlig være en række restriktioner på fredede og bevaringsværdige ejendomme.

For og imod fredede bygninger

Der er både fordele og ulemper ved at eje en fredet ejendom. Det største trækplaster blandt fordelene er for de fleste nok;

  • at fredede ejedomme kan fritages for ejendomsskat
  • at ejeren kan få økonomisk støtte til restaureringsarbejder
  • og at der kan være visse skattemæssige fradragsmuligheder.

Alle disse fordele kan der dog også være brug for, for ejeren forpligter sig samtidig til at holde bygningen i forsvarlig stand. Dette virker sikkert som et ønske alle boligejere deler, men med fredede ejendomme er det ikke altid dig som boligejer, der bestemmer, hvordan boligen skal holdes.

Du skal nemlig ansøge Kulturarvsstyrelsen om tilladelse til ombygninger, både indre og ydre.

Du kan derfor ikke bare rive en væg ned, male huset lysegrønt eller lægge et nyt energivenligt tag. Selv tiltag der i alles øjne virker fornuftige for både ejer, hus og samfund bliver ikke altid godkendt. Huset repræsenterer nemlig noget, der enten har arkitektoniske eller kulturhistoriske betydning for byen eller Danmark. Som på billedet herover fra Sankt Gertruds Stræde er bygningerne gamle brandhuse, bygget umiddelbart efter Københavns brand i 1728. De får formentlig aldrig lov til at blive bygget om, end ikke malet end anden farve.

Men er det svært at finde ud af om huset er fredet?

Det mener formanden for Danske Advokater jo, men Erhvervsstyrelsen har faktisk lavet et suverænt værktøj til boligjagten. De har udviklet PlansystemDK. Det er et interaktivt kort over hele Danmark og her kan du nemt undersøge om drømmehuset er fredet, tæt på byggebeskyttelseslinjer eller andet spændende.

Se det på kort.plansystem.dk

Se lokalplanen

De her er også spændende

Leave a Comment