BoligøkonomiFeatured

Solidarisk, Fælles eller Adskilt? Se din økonomitype her

posted by Sussi Holm July 8, 2016
Fællesøkonomi eller solidarisk få svaret her

Hvis du fornyelig har åbnet en avis, har du sikkert lagt mærke til at det vrimler med historier om, hvordan danske par ordner deres private økonomi og budgetter. Politiken Politiken skriver at to tredjedele af alle par har fællesøkonomi og den sidste tredjedel altså kører økonomierne adskilte. Men hvad er fællesøkonomi egentlig, og hvad er alternativerne til at pulje alle pengene på én konto?

Forskellige typer fællesøkonomi

Økonomi for to eller flere samlevende personer kan se således ud:

Fællesøkonomi: Jeres løn går ind på en fælles konto. Nogle par vælger at få to kort til kontoen og kører alle udgifter fælles. Andre par vælger at udbetale et beløb fra fælleskontoen til to separate konti, som en slags lommepenge. Forbrug kan stadig spores til det enkelte kreditkort, så I kan se, hvem der bruger penge på hvad.

Solidarisk: I har stadig en fælles konto til fællesudgifter men indbetaler en procentdel af jeres løn. Eksempelvis ryger 50% af jeres løn ind på kontoen til fælles udgifter og opsparing. Resten beholder I selv. Så hvis du tjener mere end din partner, bidrager du også med mere. Får du udbetalt 12.000 kroner og din partner 10.000 kroner, og indbetaler I 50% hver, betaler du altså 6.000 kroner og din partner 5.000 kroner.

Semi-adskilt: I indbetaler hver et fast beløb til jeres fælles konto til at dække jeres fælles udgifter og opsparing. Tjener du mere end din partner, har du altså et større rådighedsbeløb til eget forbrug og opsparing. Så tager vi eksemplet fra før: I indbetaler begge 5.000 kroner, har du efter fællesbidraget et betalt 7.000 kroner til dig selv og din partner 5.000 kroner.

Adskilt: I har ingen fælles konto og betaler ikke udgifter fælles. I kan enten skiftes til at betale regninger og synes det er okay, eller I kan i slutningen af måneden gennemgå regninger og udlæg. Hvis en af jer har haft færre udgifter end den anden, kan I overføre differencen.

Romance-dræberen

Det kan føles uromantisk at tale økonomi, og hvem der skal betale hvad, men din økonomi sætter rammen for, hvordan du kan leve dit liv, både alene og sammen med din partner. Ingen model er bedre end andre, den skal passe til jer. Lav en kop kaffe, hæld et par glas vin op eller find chokoladen frem – og sæt jer så ned og bliv enige om, hvilken budgettype der passer jer.

De her er også spændende

Leave a Comment